Hoe kan ik beter isoleren?
Waarom is isolatie zo belangrijk?
Het isoleren van een dakraam, dak of kamer is belangrijk om verschillende redenen. In de winter wil je dat er zo weinig mogelijk kou kan ontsnappen en in de zomer dat juist de warmte buiten blijft. Isolatie van of rondom jouw dakraam kunnen hier aan meedragen. Ook zaken als de isolatie van je dak of de kamer spelen hierbij een rol. Hoe je dit kan doen is afhankelijk van de situatie. Als je een dakraam nog gaat monteren zijn er andere mogelijkheden dan als het dakraam al is gemonteerd. Het meest effectieve is uiteraard nog voor je gaat monteren maar ook na montage zijn er mogelijkheden.
Dakraam isoleren
Als je nog een dakraam gaat kopen dan zijn er een aantal dingen belangrijk om rekening mee te houden. Denk hierbij aan de isolatie waarde van het dakraam en de isolatie die aangebracht zal worden bij montage rondom het dakraam of het dak zelf.
Isolatie waarde dakraam
Laten we beginnen met het dakraam zelf. Het glastype die je kiest bepaald de isolatie waarde van jouw dakraam. De keuzes hierin zijn afhankelijk van het merk dakraam die je gaat nemen. Gemiddeld zit een dakraam met HR++ dubbel glas op een isolatie waarde van 1,3 W/m²K en bij triple HR+++ drievoudig glas op 1,1 W/m²K. Voor een goed geisoleerde ruimte raden wij sterk aan om een isolatie waarde van 1,1 W/m²K of minder te kiezen. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld een slaapkamer, badkamer, keuken of andere leefruimte.
Isolatie materiaal
Om het dakraam heen kan je isolatie aanbrengen, we verkopen hiervoor isolatiekaders. Een isolatiekader voorkomt koudebruggen tussen het dakraam en het dak en zorgt ervoor dat toch niet naar binnen kan komen langs het dakraam. Wij raden ook altijd aan een dampremmer (ook wel waterkerend manchet genoemd) aan te brengen, wij verkopen deze of je kunt een willekeurige PE-folie gebruiken.Zo'n dempremmer voorkomt condens en zorgt voor luchtdichtheid wat weer belangrijk is voor een goede thermische isolatie. Verder is het belangrijk om kieren, naden of gaatjes in de dakconstructie luchtdicht op te vullen met bijvoorbeeld opvullatten. Voor kleine of minder goed bereikbare kieren, naden of gaatjes kan je minerale wol of PU-schuim gebruiken. Dus nog even samengevat, bouw je dakraam luchtdicht en goed geisoleerd in.
Dakraam isoleren na montage
Als je het dakraam al hebt gemonteerd en toch voor een betere isolatie wilt zorgen zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Let hierbij op of de kou of tocht vanuit het dakraam komt of vanuit de dakconstructie. Als het namelijk door de dakconstructie of montage van het dakraam komt dan zullen de volgende zaken je niet gaan helpen. In dat geval spreken we van een montage fout en zal je ten alle tijde, indien je hier verbetering in wilt, het dakraam moeten vervangen of opnieuw juist moeten laten monteren waarbij eerder genoemde zaken over het isoleren van je dakraam meegenomen worden.
Dakraam na-isoleren
Merk je dat er kou vanaf het glas naar binnen komt dan zijn er twee producten super handig om aan te schaffen die dit kunnen verbeteren. Deze raamdecoratie producten kunnen altijd achteraf gemonteerd worden, na montage van je dakraam. In de winter zullen ze kou binnenhouden en in de zomer kunnen ze overtollige warmte buiten houden.
VELUX dakraam
Voor het VELUX dakraam is er het energie comfort plissé gordijn ook wel verduisterende plissé genoemd. Deze harmonica plissé heeft een aluminium laag die voor de isolerende en verduisterende eigenschap zorgt. Met dit plissé gordijn die 98,8% verduisterend is zal de isolatie van jouw dakraam tot wel 26% verbeteren. In combinatie met bijvoorbeeld een buitenzonwering heb je een perfecte raamdecoratie verhouding voor het tegenhouden van warmte en kou. Dit gordijn is er in handbediend, elektrisch op stroom en elektrisch op zonne-energie. Hierbij heeft de handbediende versie de mogelijkheid voor top-down-bottom-up bediening.
Een andere optie is een rolluik nemen die buitenom isolerende eigenschappen ook nog verduisterend is, de inbraakwerendheid verhoogt en zorgt voor minder last van geluid van buitenaf. Met een weersbestendig rolluik zal de opwarming door zonnewarmte tot 95% verbeterd worden en de warmte isolatie in de winter tot 27%. Het rolluik is er in elektrisch op stroom of elektrisch op zonne-energie. Deze optie is in isolatie tegen kou en warmte de meest effectieve!
Fakro dakraam
Voor het Fakro dakraam is er de honeycomb plissé die net als bij VELUX een aluminium laag in de dubbele plissé heeft zitten. Hierdoor zal de isolatie van jouw dakraam verbeteren. Ook bij deze raden we voor de warme zomerdagen een buitenzonwering erbij te nemen tegen de warmte.
Het Fakro rolluik beperkt warmteverlies in de winter tot wel 15%. Ook zorgt deze net als bij de VELUX rolluik voor verhoogde inbraakveiligheid, is hij verduisterend en geluidsreducerend. Het Fakro rolluik is er in handbediend, elektrisch op stroom en elektrisch op zonne-energie. Wil je voor je Fakro dakraam de hoogste isolatie krijgen met raamdecoratie dan is een rolluik de beste keuze.
Isolatie tips
Behalve je dakraam en dak isoleren of na-isoleren zijn er een aantal handige dingen die je kunt doen om warmte verlies in een ruimte te beperken en je kamer beter te isoleren. Natuurlijk zijn er de voor de hand liggende kwesties als het isoleren van je muren, plafond of dak maar we begrijpen dat deze ingrijpende klus niet altijd gewenst is of hier het budget voor is. Onderstaande tips zijn simpele, budget vriendelijke oplossingen!
Tip 1: Kamer luchtdicht maken
Zoals we al besproken hebben voor het dakraam en het dak is het belangrijk deze luchtdicht te maken. Dit geld eigenlijk ook zo voor de kamer. Een plek waar vaak niet aan gedacht zal worden is bijvoorbeeld de deur wat simpel op te lossen is door een tochtstrip, tochtband of tochtrol te gebruiken.
Tip 2: Gebruik radiatorfolie
Als je in de kamer een radiator hebt dan kan warmte snel wegglippen via de muur, dat is natuurlijk zonde. Door radioator folie aan te brengen achter de radiator zal warmte weerkaatsen en de ruimte beter verwarmen.
Tip 3: Raamfolie
Behalve raamdecoratie of een rolluik kan je ook raamfolie kopen om de isolatie waarde bij je dakraam of kozijn te verbeteren.